Skip to main content

Brez naložb ni rasti

PERUTNINA PTUJ NADALJUJE AKTIVNO INVESTICIJSKO POLITIKO NA HRVAŠKEM

Čakovec, 18.9.2013 – Danes je Perutnina Ptuj slovesno odprla sodoben Tehnološki center za obdelavo perutninskega mesa, ki so ga, navkljub trenutnim nenaklonjenim gospodarskim razmeram zgradili v Čakovcu. »Za naložbo smo se odločili zaradi povečanih potreb po zmogljivejši in sodobnejši infrastrukturi, saj so se z vstopom Hrvaške v EU za nas odprli novi trgi,« je na otovoritvi povedal mag. Predrag Šegović, dr. vet. med., direktor Perutnine Ptuj – PIPO, in dodal, da je nov tehnološki center pomemben dejavnik v oskrbi potrošnikov z varno, zdravo in kakovostno hrano. Z novo naložbo, vredno 2,6 milijona evrov, ki sta jo odprli Zvezdana Blažić, namestnica hrvaškega ministra za kmetijstvo Republike Hrvaške, in Sabina Škrtić, namestnica hrvaškega ministra za gospodarstvo,  so v Perutnini Ptuj – PIPO tehnološko nadgradili celoviti sistem kakovosti, varnosti in sledljivosti, ki omogoča oskrbo potrošnikov z zdravimi in sodobnemu načinu življenja prijaznimi prehranskimi izdelki na osnovi perutninskega mesa za vse generacije.

Perutnina Ptuj – PIPO tako ostaja steber poslovanja na Hrvaškem ter referenca za vzpostavitev popolnoma integriranega procesa domicilne pridelave živil v sistemu KVS (kakovost, varnost, sledljivost) Perutnine Ptuj. Z naložbami v izboljšave in nove zmogljivosti proaktivno odgovarjajo na jutrišnje zahteve tržišča in ustvarjajo novo dodano vrednost, ki jo v primeru zadnje naložbe sofinancira tudi EU. Perutnina Ptuj – PIPO je namreč s projektom uspela na razpisu iz programa IPARD, kar pomeni, da naložbo podpirajo tudi v okviru pristopnih skladov za razvoj domače industrije. Sicer pa je perutninarska industrija v okviru prehranske industrije ena najbolj konkurenčnih ter izvoznih kmetijsko-živilskih panog in je danes v zreli razvojni fazi. »Potrošniki se danes zavedajo svojega položaja in zahtevajo, da pridelovalci živil upoštevajo prehrambne megatrende; zdravje, čutni užitek, enostavnost priprave, najvišjo kakovost za svoj denar in izkazujejo tudi širši interes za proizvodni proces. Vsi trendi postavljajo celotno prehrambno industrije pred velike izzive, nanje pa zaradi narave in lastnosti pridelave zelo uspešno odgovarjamo ravno na segmentu perutninskega mesa,« je na otvoritvi povedal dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor matične družbe Perutnine Ptuj. Dodal je še, da je poudarjena vertikalna integriranost v vsaki državi pridelovalki zato še toliko bolj pomembna: »V Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji zato lahko potrošnikom ponujamo živila, ki so pridelana pri njih doma. In tako je tudi na Hrvaškem, kjer smo vzpostavili prvi integrirani proces pridelave od njive do vilice izven Slovenije.«

In vse to so razlogi za trenutno in bodočo rast trga perutninskega mesa. Tako z vidika potrošnika kot tudi z vidika trajnostnega in družbenega razvoja. Zaradi poznavanja in ustvarjanja trendov, strategije razvoja in upoštevanja trga je danes Perutnina Ptuj vodilni pridelovalec perutninskega mesa v regiji z najstarejšo tradicijo. Ima pomembno vlogo v makroekonomskem, evropskem okolju ter v okolju JV Evrope, in v mikroekonomskem – lokalnem ter v okviru posameznih reprodukcijskih verig, kjer ustvarja trende zdrave, okusne in varne prehrane.

V zadnjem desetletju tako ptujski perutninarji konstantno vlagajo v razvoj tako svojih integriranih procesov pridelave perutninskega mesa, kot tudi v razvoj trga. Zaradi preteklih vlaganj je današnji tržni primat Skupine Perutnina Ptuj, čigar članica je Perutnina Ptuj – PIPO, v širši regiji stabilen, pozitivne trende pa potrjuje tudi rast realizacije, ki je bila v lanskem in tudi letošnjem letu največja ravno na hrvaškem trgu. »Od vseh 22 trgov, kjer je prisotna Skupina Perutnina Ptuj, največji delež po realizaciji zajemajo trgi regije JV Evrope, 62 odstotkov, ki ji sledijo slovenski trg, 23, trgi EU, 13, in tretji trgi z dvema odstotkoma 2,« je povedal dr. Glaser, ki je na otvoritveni  slovesnosti dodal, da je Perutnina Ptuj v lanskem letu še dodatno potrdila srednjeročni poslovni cilj – postati prvi pridelovalec živil iz perutninskega mesa v širši regiji. »Realizirali smo najvišjo prodajo v zgodovini Perutnine Ptuj, in sicer 261,8 milijona evrov, poudariti pa je potrebno, da je bil dosežen EBITDA v višini skoraj 25 milijonov evrov, kar je 30 odstotkov več kot leto poprej. Za primerjavo - povprečje EBITDA marže v evropski mesni industriji je v letih 2011 in 2012 znašalo 5,6 odstotka, na področju celotne evropske prehranske industrije pa 6,5 odstotka. Rast EBITDA marže v Perutnini Ptuj kaže na stabilnost in robustnost Skupine Perutnina Ptuj, še zlasti, če povzamemo dejstvo, da je EBITDA marža porasla na 9,5 odstotka, kar Perutnino Ptuj uvršča v sam vrh svetovnih proizvajalcev mesa,« je še razložil dr. Glaser.

Dodatne informacije

Dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj
tel.: +386 (0)2 749 0101
faks: +386 (0)2 749 0134
e-pošta: info@perutnina.si
www.perutnina.com

Deli objavo